Stylish ‘vertical garden’ shields west-facing house from baking sun
doyen1988 4-08-2020, 15:41


Stylish ‘vertical garden’ shields west-facing house from baking sun
The facade of the house (Photo courtesy of Hiroyuki Oki/ via VNE) 

Located on a 37-square-meter plot, the house is closely surrounded by many others in an area that has little urban greenery. To meet the demand of the house owner who’s into nature, green space and arts, the architect from SPNG Architects has nicely brought green trees into the house, giving it an artfully natural vibe.

The owner’s requirement is to build a four-story house that meets the needs of their work and daily life. The house, was then, designed with three main criteria: tranquility, harmony with the surrounding context, and bring people and nature together. Integrating trees pots of different shapes and sizes into the house’s front exterior is one of the effective solutions.

The tree collection, which consists of a diversity of trees,  is arranged out in a random layout, each steel pot ranges in size from 20 x 30 x 55 cm to 50 x 30 x 100 cm.

The potted trees keep the house from dust, baking sunlight (Photo courtesy of Hiroyuki Oki/ via VNE) 
(Photo courtesy of Hiroyuki Oki/ via VNE) 

A closer look at the vertical garden. 

(Photo courtesy of Hiroyuki Oki/ via VNE) 

Along with the architecture, the tree system is among what the house owner loves the most. The green trees give the house enough natural light, thus there’s no need to turn on electricity during daytime, plus the interior is protected from intense summer sunlight in the afternoon.

On top of that, potted plants cover the façade, keeping out heat and dust and protecting occupants’ privacy. Especially, the “green wall” adds a lot to the aesthetical values to the surrounding urban area.

The building’s interior has an open design reminiscent of a spacious one-story house where the homeowners once lived in the countryside. Glass walls make the house seem more spacious and airy.

The interior is an inspiring space for work and daily life (Photo courtesy of Hiroyuki Oki/ via VNE) 
(Photo courtesy of Hiroyuki Oki/ via VNE) 

Brick walls are minimized, helping the homeowners connect with others and nature through large windows and doors. 

(Photo courtesy of Hiroyuki Oki/ via VNE) 

(Photo courtesy of Hiroyuki Oki/ via VNE) 
TAG: